مشارکت مردم در منافع زیست محیطی، رکن حفاظت از محیط زیست است
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد با جمعی از اعضای هیأت علمی دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد دیدار نموده، و در خصوص مباحث محیط زیست و همکاری این دو نهاد بحث و تبادل نظر شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد، محمدحسین مختاری رئیس دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی دانشگاه یزد : گفت امیدواریم این نشست، زمینه ای را برای تعامل هرچه بیشتر دانشگاه و محیط زیست ایجاد کند.
مختاری افزود: اجرای طرحهای پژوهشی مشترک مورد نیاز اداره کل حفاظت محیط زیست استان، حمایت از گونه های در حال انقراض، برگزاری دورههای مشترک آموزشی، ارتباط دانشگاه و صنعت، ایجاد یک نقشه راه برای حفاظت از محیط زیست و امکان استفاده مشترک از امکانات و تجهیزات موجود در دانشگاه و اداره کل حفاظت محیط زیست را از مهمترین محورهای مورد بحث در این جلسه دانست.
در ادامه، حسن اکبری، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان، ضمن استقبال از برگزاری این جلسه و محورهای مطروحه آن، موافقت خود را در زمینه گسترش همکاریهای علمی و پژوهشی و همچنین آموزشی بین دانشگاه و اداره کل محیط زیست اعلام و همچنین بر تداوم برگزاری این جلسات برای به نتیجه رسیدن محورهای مورد بحث تأکید کرد.
حسن اکبری در خصوص پل ارتباط بین صنعت و دانشگاه تصریح کرد: گسترش ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه برای حل بسیاری مسائل جامعه از جمله مسائل زیست محیطی ضرورت دارد.
وی با اشاره به توسعه صنعت در مسیر دشت یزد – اردکان و تشدید فرسایش بادی در پهنه های طبیعی استان گفت: برخورداري از سلامتي و زندگي در محيط زيستي سالم و عاري از آلودگي، ابتدايي ترين نیاز بشر می باشد و اکنون مهمترین معضل ما در استان در حوزه انسانی، بحث آلودگی هوا و گرد و غبار در دشت یزد-اردکان است،که حتما اقدامات اورژانسی نیاز است و ما با کمک شما می توانیم کارهای پژوهشی و اجرایی ثمر بخشی در این زمینه انجام دهیم و شرایط محیط زیستی را به سمتی ببریم که آینده فرزندانمان و طبیعت استان را با چالشهای بیشتر مواجه نکنیم.
این مقام مسئول عطش توسعه در مسیر مهریز- عقدا را مهمترین تهدید برای استان یزد بیان کرد و گفت: نیاز است که مشکلات زیست محیطی با زبان علمی در جامعه مطرح شود و این به حفظ محیط زیست استان برای آیندگان کمک شایانی خواهد کرد.
اکبری به ضرورت انقلاب فرهنگ سازی در حوزه محیط زیست اشاره و افزود: ما از دانشگاهیان و دانشجویان علاقه مند به محیط زیست برای ترویج و آموزش مسائل زیست محیطی بین همه گروهها و مخاطبان حمایت می کنیم، تا یک موج فرهنگ سازی در حوزه محیط زیست استان ایجاد کنیم.
وی در ادامه به مسأله تغییر اقلیم در حوزه طبیعی استان یزد اشاره و گفت: این تغییر اقلیم باعث شده به شدت به سمت خشک تر شدن پیش برویم و این برای استان خیلی خطرناک است و اگر یک بازنگری مؤثری در حوزه شبکه مناطق حفاظت شده انجام نشود، قطعاً گونه هایی با قلمروی بزرگ مثل پلنگ و یا دیگر گونه ها را به سرعت از دست می دهیم و یا در حوزه های گیاهی هم گونه های آندمیک که در مناطق خشک ما وجود دارند، از بین می روند، بنابراین نیاز است، در این مساله تأمل خوبی داشته و این اداره کل از هر پیشنهاد یا پروپوزال کاربردی در این زمینه حمایت خواهد کرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد در مورد لزوم مدیریت و حفاظت گوزن زرد ایرانی با رویکرد بازگردانی آن به طبیعت و حفاظت مطلوب زیستگاههایی که گوزن بتواند در شرایط نسبتاً طبیعی زندگی کرده، با تهدیدهای طبیعی آشنا شود و قدرتش برای تحمل شرایط طبیعی افزایش یابد و موضوع احیای گونه های برجسته در برخی زیستگاههای استان مطالبی را بیان داشت و افزود: این اداره کل حمایت لازم را در این زمینه ها انجام خواهد داد.
این مقام مسئول با تاکید بر مشارکت مردم در منافع زیست محیطی افزود: ما به یک بازنگری در نوع نگاه مدیریتی حیات وحش نیاز داریم و بخشی از حفاظت محیط زیست باید به منافع مردم گره بخورد و از این حفاظت منفعت کسب کنند و به طور حتم باید یک بخشهایی از محیطزیست، اقتصادی شود و بخشی از حفاظت تنوع زیستی با کمک مردم انجام شود.
اکبری اظهار داشت: در این زمینه حدود چند ماه پیش آیین نامه مشارکت در حفظ محیط طبیعی و رونق کسب و کارهای محیط زیستی را به تصویب دولت رسید و در آن ظرفیت های خوبی دیده شده که چطور ما هم مثل همه دنیا حفاظت از تنوع زیستی را اقتصادی کنیم و به منافع مردم گره بزنیم، که با تغییرات مدیریتی در مناطق حفاظت شده، جمعیت های حیات وحش دچار نوسان نشده و بخشی از تنوع ژنی را از دست ندهیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان یزد با اشاره به جایگاه ویژه دانشگاهها و مراکز علمی در شناخت مشکلات و معضلات زیست محیطی، یکی از راهکارهای مهم و حائز اهمیتی که میتواند برای برون رفت از مسائل محیط زیستی موثر باشد را استفاده از توان علمی و تخصصی مراکز دانشگاهی و تشکیل اتاق فکر برشمرد و گفت: انتظار داریم در یک تعامل تنگاتنگ و همکاری نزدیک با دانشگاه و بررسی چالش ها، بتوانیم مسائل زیست محیطی اولویتدار را حل کنیم.
در این جلسه، معاونین اداره کل محیط زیست یزد و اساتید دانشکده محیط زیست در خصوص ارتقا کیفیت محیط زیست و بهبود وضعیت موجود به بحث و تبادل نظر پرداختند.