پرسش و پاسخ
52 - چرا سازمان در تلاش برای به روز نمودن قوانین و مقررات مرتبط با این حوزه نیست؟
طی ده ماه گذشته کمیته ای با عنوان کمیته بازنگری قوانین و مقررات در سازمان راه اندازی شده که وظیفه اش احیاء و بازنگری قوانین مربوطه است. ضمن اینکه در این زمینه می توان به مواردی مانند تصویب قانون ارزیابی اثرات زیست محیطی پروژه های توسعه در کمیسیون آب، محیط زیست و کشاورزی مجلس، تصویب «اصلاحیه منع کنوانسیون بازل» در هیئت دولت و ارسال به مجلس شورای اسلامی، لغو مصوبه هیئت وزیران در مورد فروش اراضی پارک طبیعت پردیسان، پیگیری تشکیل کمیته خاص محیط زیست در مجمع تشخیص مصلحت نظام به منظور تقویت و افزایش همکاری های فی مابین در حل و فصل مسائل محیط زیست در سطوح ملی و منطقه ای، بازنگری در میزان ضرر و زیان خسارت وارده بر حیات وحش و قوانین حمایتی محیط بانان، اصلاح تصویب نامه موضوع تشکیل شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی به منظور رعایت ملاحظات زیست محیطی، تهیه و تدوین دستورالعمل، آیین نامه ها و برنامه های اجرایی طبیعت گردی و بررسی کارشناسی طرح ها و برنامه های طبیعت گردی پیشنهادی بخش خصوصی، بررسی دیپلماسی آب و اصلاح بخشی از سیاست های مربوط به آب و سدها در کشور، امضا تفاهم نامه های همکاری با معاونت علمی و فناوری رییس جمهور، وزارتخانه های آموزش و پرورش، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اشاره کرد که طی یک سال گذشته انجام شده است. به علاوه احیای شورایعالی حفاظت محیط بهترین زمینه برای روزآمدی قوانین است که الحمدلله انجام شده است.
49 - بنده خیلی علاقه شدیدی به حفظ محیط زیست دارم ولی در شهری زندگی می کنم که زمانی به باغات پرمحصول و سرسبز مشهور بود ولی از مدتی پیش از سه طرف محصور در فعالیت های صنعتی مخرب قرار گرفت و باعث شد صدمات زیادی به فضای سبز این شهر وارد شود و مردم مجبور شدند باغات خود را به سالن های صنعتی تبدیل کنند. شهر من سر درود در 6 کیلومتری تبریز از یک طرف در مجاورت نیروگاه حرارتی با سوخت غالبا مازوت از یک طرف، پالایشگاه تبریز از طرف دیگر پتروشیمی تبریز و از طرف دیگر شهرک صنعتی می باشد. چند سال پیش نامه ای نوشتیم به اداره محیط زیست تا از تخریب باغات جلوگیری شود ولی نتیجه ای نشد و این روال همچنان ادامه دارد. خواهش می کنم در این مورد رسیدگی فرمائید. در پایان درد اصلی ما آذری ها همان دریاچه ارومیه است که امیدواریم به قول ها و اقدامات شما ...
: با آرزوی موفقیت برای همه دوستداران محیط زیست و تشکر از بیان دغدغه ای که چند سالیست آن را دنبال می کنید باید یادآور شوم که حفظ باغات و جنگل های دست کاشت در داخل و محدوده شهرها و سکونتگاه ها و نواحی صنعتی مورد تأکید سازمان است، اما می بایست از جانب مدیریت شهری به لحاظ وظایف قانونی مورد اقدام قرار گیرد. این موضوع یعنی مدیریت حریم شهرها و جلوگیری از تغییر کاربری باغات البته می تواند توسط ادارات کل از طریق شهرداری ها و دستگاه های مربوطه با جدیت پیگیری شود.
43 - با سلام لطفا توضیح دهید که در خصوص مدیریت پسماندهای ویژه در کشور چه اقداماتی صورت گرفته است و چرا سازمان حفاظت محیط زیست از مدیریت پسماند ویژه در کشور حمایت نمی کند و پسماندها به منظور مدیریت، با هزینه های گزاف به خارج از کشور ارسال می شود؟
به استناد ماده 22 آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماند، سازمان موظف به انجام مطالعات مکان یابی محل دفع پسماندهای ویژه است که این مطالعات از سال 1385 برای 29 استان انجام شده و برای 2 استان باقیمانده یعنی اردبیل و آذربایجان غربی نیز از محل اعتبارات سال 1393 انجام خواهد شد و در مرحله ابلاغ اعتبار است. براین اساس سازمان می بایست نسبت به معرفی مکان های مطالعه شده به وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت کشور نیز اقدام نماید که در ابتدای مردادماه سال جاری فهرست مکان های فوق به دستگاه های مذکور ابلاغ شده تا نسبت به ایجاد زیرساخت های لازم جهت بهره برداری از مراکز فوق اقدام کنند. همچنین طبق تبصره 2 ذیل ماده 12 قانون، وزارت کشور موظف است اعتبارات تسهیلات و امکانات لازم را جهت ایجاد و بهره برداری محل دفع پسماندها رأساً یا توسط بخش خصوصی فراهم نماید که این موضوع هم از طریق سازمان در حال پیگیری است. در زمینه حمایت از صنایع بازیافت نیز سازمان در تیرماه سال جاری نسبت به تهیه شیوه نامه حمایت از صنایع بازیافت پاک در کشور در اجرای ماده 17 آیین نامه اجرایی قانون مدیریت پسماندها اقدام و طرح مذکور آماده طرح و تصویب در کارگروه ملی مدیریت پسماند است.
34-Fedora: با عرض سلام و خسته نباشید. از زحمات بی دریغ شما و همکارانتان در شکوفایی دوباره محیط زیست ایران متشکرم. خانم دکتر من به عنوان یک مادر نگران سلامتی فرزندم هستم. هوای تهران روز به روز آلوده تر می شود و نفس کشیدن در آن سخت تر. به نمایندگی از تمام مادران پایتخت می خواهم برنامه شما را در راستای کنترل و بهبود هوای شهر تهران بدانم. نمی دانم چرا همه مردم فرزندان و آینده آنها را به فراموشی سپرده اند .با سپاس. یک مادر نگران.
با تایید احساس نگرانی بجای شما، در این دوره از مهم ترین اولویت ها و اقدامات کاهش آلودگی هوا بوده و به محض شروع کار در اواخر شهریور این اقدامات کلید خورده است شامل احیاء زمینه هایی که چند سالی دچار وقفه بوده مثل کمیته ها و کارگروههای ملی و استانی کاهش آلودگی هوا، تعیین تکلیف 15 دستگاه ذی ربط برای کاهش آلودگی هوا طی مصوبه دولت در اردیبهشت ماه، حذف ترکیبات سرطان زا از بنزین، بهبود خواص سوخت تا حد استاندارد یورو 4 و یورو 5 در کلانشهرها و استقرار استاندارد یورو 4 در تولیدات و واردات خودروها. این تلاش ها البته وضعیت هوا را نسبت به سال های گذشته بهبود بخشیده است. برنامه های سازمان ارتقاء مداوم و پیوسته خواهد داشت.
32 - منتقد دانشگاه محیط زیست: چهار سال از ارتقاء آموزشکده محیط زیست به دانشگاه می گذرد پس چرا در طی این سال ها چه در دولت قبل و چه در حال حاضر موافقت قطعی با راه اندازی دانشگاه صورت نگرفته؟ چرا رشته های کنکور سراسری این دانشگاه تعدیل شده و در عوض آن رشته های بی کیفیت علمی- کاربردی که هیچ شخصی از اون ها استقبال نمیکنه و ظرفیت اغلب این رشته ها خالی می ماند همچنان افزایش می یابد؟ محل تحصیل دانشجویان سراسری و علمی کاربردی در یک مکان هست و این از نظر قوانین وزارت علوم غیر قانونی است. خواهشمندیم به مشکلات این دانشگاه رسیدگی فرمایید، با گذاشتن یک جلسه مشکلی حل نخواهد شد.
در سال 1389 ارتقاء آموزشکده محیط زیست به دانشگاه به تصویب رسید و در سال 1391 موافقت اصولی آن دریافت شد و به طور معمول این اتفاق 5 سال طول می کشد. تعدیل رشته های کنکور توسط وزارت علوم به دلیل عدم ارتباط با وظایف و مأموریت های سازمان و نیز براساس مصوبات شورای دانشگاه حذف شده است. اساساً حذف رشته های علمی – کاربردی توسط مدیریت قبلی خطا و خلاف ماموریت های محیط زیست بوده و توسعه رشته های علمی – کاربردی جزء وظایف ذاتی مراکز آموزشی تخصصی است. بنابراین توسعه کمی و کیفی رشته علمی– کاربردی مطابق مصوبات مراجع بالادستی از ماموریت های دانشگاه محیط زیست به شمار می آید. همچنین قانونی درخصوص استفاده از فضای مشترک کارشناسی و یا کارشناسی ارشد (سراسری و علمی کاربردی) وجود ندارد.
28 - من جنوبی هستم درخصوص مرگ و میر لاک پشت ها و دلفین ها که طی سال های گذشته زیاد بوده چکار کرده اید؟
در این زمینه اهم اقداماتی که در سال گذشته صورت گرفته به شرح زیر است:
-         تشکیل شبکه امداد و نجات پستانداران دریایی و لاک پشتان دریایی
-         آموزش جوامع محلی درخصوص چگونگی حفاظت و نجات از پستانداران دریایی از جمله دلفین ها و لاک پشتان دریایی
-         تجهیز ادارات کل به ادوات و وسایل امداد و نجات پستانداران دریایی و لاک پشتان دریایی
-         انجام تحقیقات گسترده درقالب پروژه های تحقیقاتی جهت تعیین زیستگاه ها ،عوامل مرگ و میر و روش های حفاظت و احیاء زیستگاه و جمعیت
-         توسعه شبکه پاسگاه ها و محیط بانی های ساحلی بمنظور تدوین راهنمای امداد و نجات پستانداران دریایی
-         تدوین راهنمای صحرایی پایش و حفاظت از لاک پشتان دریایی
-         افزایش جرایم در آیین نامه قانون شکار و صید
-         تصویب پروتکل حفاظت از تنوع زیستی خلیچ فارس و دریای عمان توسط هیئت دولت تحت کنوانسیون کویت
 
25- برای زباله هایی که در جنگل ها دفن و رها می شوند برنامه ای دارید؟
یکی از موضوعات مهم در زمینه آلودگی محیط زیست مسئله پراکنش زباله در طبیعت و جنگل ها و حاشیه رودخانه هاست. برای حل این چالش باید ابتدا بررسی و آسیب شناسی صورت پذیرد و آن اینکه چرا بعضا تعداد محدود از شهروندان و پس از بهره گیری از طبیعت و گذران اواقات فراغت در محیط های طبیعی نسبت به رهاسازی زباله ها و پسماندها در محیط زیست اقدام و نسبت به محل زندگی سایر موجودات توجه لازم را ندارد جواب کاملا مشخص است. عدم آگاهی و عدم مسئولیت پذیری، آموزش محدود و همچنین فقدان قوانین مشخص و بازدارنده است.برای اینکه در این زمینه اقدام موثری انجام شود باید موضوع اصل پنجاهم قانون اساسی در زمینه حفظ محیط زیست به عنوان یک وظیفه عمومی در جامعه نهادینه شود. اقدامات نمادین و کوتاه مدت نیز کفایت نمی کند تبعات عدم توجه به اجرای قانون را اطلاع رسانی کرد. قوانین مشخص و بازدارنده و دارای ضمانت اجرایی تصویب و آموزش، اطلاع رسانی و در جهت ارتقاء فرهنگ زیست محیطی جامعه تلاش نمود و همچنین در این راستا از ظرفیت و توان جوامع محلی تشکل های مردمی، سازمان های مردم نهاد و شوراهای اسلامی به عنوان نزدیک ترین نهاد مردمی در جهت انتقال آگاهی های محیط زیست جامعه گام برداشت. در این زمینه نقش شوراهای اسلامی شهر و روستا بسیار تعیین کننده است. دولت هم در این زمینه مصمم است و تفاهم نامه امروز با وزارت کشور شاهد این مدعا است.
6- بهنام پاداش: با عرض سلام و خسته نباشید خانم ابتکار بنده فارغ التحصیل کارشناسی محیط زیست هستم و کارشناسی ارشد آلودگی محیط زیست، سوال بنده از شما اینه چرا رشته ما در هیچ یک از کدوم از استخدامی های کشور وجود ندارد حتی در استخدامی محیط زیست یا منابع طبیعی؟ اگر این رشته استپس چرا کسی این رشته رو نمیشناسد؟ چرا وقت و پول مان را صرف هزینه این رشته کردیم؟به خدا دیگه خجالت میکشیم که به دوستان بگیم رشتمون محیط زیست هست .اگه میرفتیم به یک رشته دیگه الان وضعمون این نبود حداقل بیکار نبودیم.
رشته محیط زیست با تمام گرایش هایش جزو رشته های مطلوب و مرتبط است ولی متاسفانه فعلا با وجود فارغ التحصیلان رشته کشاورزی و محیط زیست که بیش از 70 هزار نفر هستند در سازمان حفاظت محیط زیست سهمیه استخدام طی قانون برنامه پنجم صفر است. امیدواریم بخش خصوصی با توجه به تعهدات و مسئولیت هایی که در زمینه محیط زیست دارد زمینه به کارگیری فارغ التحصیلان این رشته را فراهم کند و به این وسیله توسعه پایدار را حمایت نماید.